biografie

RIENTS GRATAMA 1932-2017

geboren in Pingjum, begon zijn theateractiviteiten in 1957 bij het desdtijds vermaarde Friese theatergezelschap Tetman de Vries, waaraan hij zes jaar verbonden bleef. In 1963 richtte hij een eigen gezelschap op, wat in 1966 leidde tot een Friese one-man-show.
Als zodanig werd hij in 1967 ontdekt door Wim Sonneveld, die
hem aanspoorde tot het maken van een landelijke tournee.
Sindsdien bespeelde hij in diverse formaties de vaderlandse
podia met in hoofdzaak zelf geschreven programma's.

Daarnaast speelde hij met o.a. Jasperina de Jong en Gerard Cox in de musical FIEN, met dezelfde Jasperina en Jenny Arean in de musical HEERLIJK DUURT HET LANGST en maakte hij tussendoor nog twee theatershow's met Gerard Cox.

Hij schreef de musical MATA HARI, die zowel in het Fries als in het Nederlands werd gespeeld en leverde voorts als tekstschrijver bijdragen aan de theaterprogramma's van Jenny Arean, Joke Bruijs, Robert Paul, een tweetal musicals voor de Amsterdamse Jeugdkomedie en aan verschillende radio- en televisieprogramma's. Daarbij was hij zo'n twintig jaar als docent verbonden aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam en regisseerde een aantal projekten waaronder de monoioog ARENDZ EN ARENDS en de theaterversie van de tv-serie BAAS BOPPE BAAS.

Als acteur speelde hij rollen in de Pieter Verhoeff-films DE DREAM en NYNKE, in diverse tv-series, in de toneelproduktie DE TWAALF GEZWORENEN van het NNT, bij Tryater In het door hemzelf geschreven EINTSJE LIBBEN en de hoofdrol in KING LEAR. Voor het Posthuistheater in Heerenveen bewerkte hij A Christmas Carol van Charles Dickens tot de kerstvoorstelling Scrooge op de Fok, waarin hij de hoofdrol vertolkte. In het theaterseizoen 2010-2011 schreef en speelde hij het  toneelstuk DE GOUDFISK. 

 

 

EintsjeLibben 2.jpg EintsjeLibben-1.jpg EintsjeLibben3.jpg EintsjeLibben4.jpg EintsjeLibben5.jpg Kening Lear
  » klik op de foto om alle 6 beelden te bekijken